Fermierul român care a creat cel mai bun gin din lume. Alexandru Haită a pus România pe harta mondială a distilatelor de top cu Măgura Zamfirei și Wolfpack

de: Alexandru Puiu
23 05. 2024

Românii au o foarte lungă tradiție când vine vorba de distilate bune și foarte bune. În mod clasic însă, s-au axat mai mult pe țuică, rachiu, pălincă, horincă și alte câteva variații din același spectru. În ultimii ani însă, producători mici precum Alexandru Haită de la Măgura Zamfirei s-au aventurat și în universul distilatelor cu popularitate globală, precum gin.

După multă muncă, cercetare, investiții fabuloase și, probabil, un pic de noroc, țara noastră a ajuns să fie recunoscută pe plan mondial și în domenii pe care, până nu demult, le-ai fi asociat doar cu Occidentul, cu economii semnificativ mai dezvoltate și țări în care autoritățile nu par să se dea peste cap pentru a-ți pune bețe-n roate la fel ca pe meleaguri mioritice. Nu de alta, dar de surprinzător de multe ori, legislația autohtonă nu doar că este un labirint indescifrabil, dar autoritățile par să se întreacă în controale și amenzi, în timp ce impredictibilitatea taxelor și impozitelor este cireașa de pe tortul descurajării oricăror tentative de antreprenoriat.

Ca să înțelegi cum se traduce această opinie personală în cifre exacte, merită să ai în vedere că în primele două luni din 2024 s-au închis cu aproximativ 40% mai multe firme în România decât în aceeași perioadă din 2023. Conform datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), 4.328 de companii și-au suspendat temporar activitatea în acest interval, înregistrându-se o creștere dramatică de 38,58% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Din totalul firmelor care și-au suspendat activitatea, cele mai multe au fost raportate în capitala României, București, unde 500 de companii au luat această decizie, în creștere cu 24,07% față de ianuarie-februarie 2023. Urmează județele Cluj, Brașov, Iași și Timiș, care înregistrează și ele creșteri semnificative în acest sens. Vizavi de regiuni cu adevărat vulnerabile când vine vorba de mediul de afaceri, județele Dâmbovița, Brăila și Constanța înregistrează creșteri de peste 90% în cazul firmelor falimentare, semnalând o situație economică fragilă în aceste regiuni.

Portofoliul Măgura Zamfirei

Magura Zamfirei, un unicorn în universul antreprenoriatului românesc

În contextul realității de mai sus, ce s-a întâmplat la Măgura Zamfirei în doar câțiva ani este cu atât mai fascinant. Faptul că Wolfpack Moonlight Gin a câștigat în 2024 cel mai bun gin din lume care își schimbă culoarea la World Spirit Awards a fost doar vârful piramidei, al muntelui de efort din spate. În orice caz, în nici 10 ani de la fondare, Măgura Zamfirei și fondatorul ei, Alexandru Haită, au devenit niște jucători foarte relevanți într-o piață extrem de competitivă, una în perpetuă schimbare, cea a distilatelor premium. Din acest motiv, i-am luat un interviu în rândurile de mai jos, ca să vezi că se poate realiza o afacere de succes și în România, una care, din multe puncte de vedere, este fără precedent. Nu de alta, dar nu mai produce nimeni pe meleaguri mioritice gin, rom și vodcă. Dacă ai în vedere și că cerealele din spatele acestor distilate sunt crescute pe propriile terenuri de Haită, referința la unicorn din intertitlu pare să se potrivească și mai tare.

Ce ar trebui să știe românii despre Măgura Zamfirei, o afacere românească creată de la zero din pasiune pentru distilate premium?

Alexandru Haită – Măgura Zamfirei: Conceptul Distileria Măgura Zamfirei a luat naștere în anul 2016, am început implementarea în 2020, în 2022 am obținut toate autorizațiile și am lansat primul produs, Dry Gin No.4.

Distileria inițial fusese gândită la o capacitate mai mare, dar conjunctura financiară și provocările pieței m-au „forțat” să redimensionez și să construim ceva mult mai mic, dar care să ne ajute să demonstrăm că spirtoasele produse în România pot fi de o calitate excepțională. Afacerea de bază este în agricultură și scopul meu este ca în viitor să putem integra cât mai multe cereale în producția de băuturi spirtoase premium.

Cât de complicat este să faci o afacere în România, mai ales una din domeniul producției de băuturi alcoolice? Cum te ajută statul român și, mai ales, cum îți pune bețe în roate? Ce ar trebui schimbat din punct de vedere legislativ sau birocratic?

Alexandru Haită: Nu pot spune că este complicat să faci afaceri în România pentru că asta fac de peste 17 ani. Într-adevăr, pe partea de produse accizabile nu ai multe informații, trebuie să te descurci și să te informezi singur, trebuie să începi să citești legislația pentru a putea înțelege cât mai multe.

Statul român nu te ajută cu mare lucru și nici nu ar trebui, ar fi suficient să nu te încurce și să fie mai predictibil, să aibă continuitate și coerență în guvernanță, lucru care de multe ori lipsește. Dar mare parte din cei care lucrează în aparatul de stat pe partea de autorizări și tot ce ține de reglementarea producției au fost amabili și chiar în unele situații ne-au îndrumat cum să facem anumiți pași.

La întrebarea ce ar trebui schimbat, putem discuta multe. Schimbări care să ușureze autorizarea și funcționarea distileriilor craft au fost făcute și sunt chiar de mare ajutor. Cred că o diferențiere între producția craft care nu are ca scop să facă volume de milioane de litri și industria mare de alcool ar fi de mare ajutor. Un producător craft nu o să aibă tentația să vândă la negru pentru că raportul între valoarea accizei și prețul lui de producție și apoi de vânzare este mai mare comparativ cu producătorul industrial.

Care este portofoliul de produse al Măgura Zamfirei în 2024, ce planuri de viitor aveți?

Alexandru Haită: În momentul de față, portofoliul nostru este format din 3 categorii de produse:

  • Gin: Wolfpack Premium Gin
  • Rom: Haiduc Rum
  • Grain Spirit: Muma Pure Spirit

Wolfpack Premium Gin este brandul nostru de gin și cuprinde momentan 3 produse: Dry Gin No.4, Moonlight Gin și Elixir Twenty Gin, care va fi disponibil în piață din luna iunie. Dar nu ne oprim aici, până la sfârșitul anului vom avea încă 2 ginuri, unul din ele va fi o ediție limitată, un gin maturat în butoi cu un profil foarte interesant. Haiduc Rum are momentan un singur produs, un rom alb nematurat cu un profil foarte brut și cu arome intense, este un produs excelent pentru cocktailuri.

Vom completa portofoliul în viitor cu încă 2 romuri, cel spiced și dark. Muma Pure Spirit este gama de distilate care în acest moment are un produs Rye Pure Spirit, un distilat tip votcă, un distilat din secară provenită din ferma noastră. Controlez tot procesul de la semănat până la îmbuteliere, este un produs distilat de trei ori și filtrat cu ajutorul cărbunilor activi în patru etape. Urmează și votca, dar și alte produse interesante cum ar fi white whisky.

De ce ai început o afacere în jurul ginului și romului, în loc de pălincă, rachiu sau țuică, în contextul în care au început să apară destul de multe produse premium și pe acel segment de piață?

Alexandru Haită: Am analizat piața de pălincă, rachiuri, țuică și chiar am găsit produse excepționale, așa că am decis să fac altceva, non-tradițional. Ginul este un produs în care poți aduce sufletul creatorului, poți exprima ce ești și ce gusturi ai. Este un produs care îți dă libertatea să te exprimi și mie asta îmi place, să arăt că și la noi în România se pot face produse non-tradiționale de o calitate excepțională.

Dincolo de propriile produse, ce îți place să bei? Ți-ai luat inspirația de undeva sau ai vreun reper în domeniu important pentru tine?

Alexandru Haită: Testez foarte multe produse, nu pot spune că am unul preferat. Mă inspiră când încerc produse noi, de multe ori constat că pot face și eu un produs cel puțin la fel de bun sau chiar mai bun și asta mă motivează și mă provoacă.

Ginul Wolfpack a câștigat distincția de cel mai bun gin din lume care își schimbă culoarea în 2024, pe lângă numeroase alte distincții în 2023. Cât de mare a fost bucuria din spatele acestei performanțe, dar, mai ales, cum este posibil un astfel de produs din punct de vedere tehnic și al rețetei?

Alexandru Haită: În 2022, când am trimis pentru prima dată produse la concursuri, chiar mă gândeam când voi ajunge ca unul din produsele create de mine să primească un loc 1 mondial și nu mă așteptam să se întâmple așa repede. Fusesem informat printr-un email că am primit o medalie de aur și nominalizarea Romanian Best Gin, știam că urmează să intrăm într-o altă serie de jurizări cu toți câștigătorii pe țări, dar rezultatul nu știam când va fi afișat.

Totuși, am zis să ne ducem la gala de premiere în Londra unde știam că vom primi premiul Romanian Best London Dry Gin și Romanian Best Color Changing Gin. Surpriza a venit când Teo, colegul care ne reprezenta la gală, filma decernarea premiilor World Best și Moonlight Gin a fost nominalizat.

Bucurie imensă pentru noi și o mare realizare pentru România ca producător de gin. Produsul a fost nominalizat nu pentru schimbarea de culoare, acesta a fost degustat și datorită profilului aromatic și a complexității a câștigat, este ginul cu un postgust foarte lung, lucru nu prea des întâlnit la ginuri. Aici, tehnica mea de selecție și distilare a plantelor face diferența, urmează să vă convingeți și la următoarele produse pe care le voi pune în piață.